Milk Inc HomepageMilk Inc Beatport

Biography

Milk Incorporated ontstond in 1996. Het brein achter dit project waren Regi Penxten en Filip Vandueren, twee producers actief in de commerciële housewereld van België. Beide producers waren eerder al actief onder verschillende namen, zoals K-Lab, Regg & Arkin, Karnak-X en ook enkele van de Illusion-compilaties. Hun eerste release als Milk Inc. kreeg een vocal remix door Praga Khan met de stem van Nikkie Van Lierop, alias Jade4U. Deze single kende hierdoor onmiddellijk een vliegende start. “La Vache“, zoals de tune heette, werd vooral in Frankrijk een enorme hit met meer dan 300.000 verkochte singles (goed voor goud). Bovendien werd het nummer ook opgenomen op een heleboel compilatie albums, die samen ook nog eens meer dan 3 miljoen keer over de toonbank gingen.

Regi reageerde als volgt op dit eerste succes: “De meeste Belgische dance-acts scoren eerst op eigen bodem om daarna hun intrede te doen in het buitenland. Milk Inc. kent het omgekeerde verloop. Een Franstalige DJ die voor de Parijse major Scorpio Music werkt, heeft het nummer in een Vlaamse discotheek ontdekt en over de grens bekend gemaakt. Zonder enige druk of promotie heeft Scorpio een licentie van ‘La Vache’ aangevraagd voor Frankrijk en binnen de kortste keren stond de single in de hoogste regionen van de officiële Franse hitlijsten. Totaal onverwacht!”.

Uit het dagboek van Van Lierop : “Summer 1997: There’s a new dance act in Belgium called MILK INC. that Praga did a remix for. I wrote some lyrics for it and sang a little tune. Title: “La Vache”. Guess what? It’s number 7 in France!!! I am a star yet again…yeehaaaa!!!!!! We made a great video clip in England and I got to travel all over France and Corsica. People recognized me on the street! There were 3 of us; Regi (keyboards), Tamara (dancer) and moi. After a while there was too much tension among us though, so I quit”. De zangeres verliet de groep en daardoor moest Regi snel op zoek naar een nieuwe dance-act. Die werd gevonden met enkele Brusselse danseressen en An Vervoort,een danseres van Pat Krimson (nu 2 Fabiola) en tevens grafisch vormgever.

Een tweede single “Free Your Mind” was een volledige flop. Regi later : “Dat wisten we op voorhand, dat was zó slecht”. De volgende single, “Inside of Me“, werd uitgebracht in februari 1998 en ging redelijk goed in de clubs maar leidde niet tot goede verkoopscijfers. In maart van hetzelfde jaar deed de groep een tour van een elftal Zuid-Afrikaanse clubs en werden ze ook in dat land bekroond met een gouden plaat voor La Vache.

Met hun vierde single “In My Eyes” vond de act een nieuwe stijl, die hen eindelijk ook het gewenste commercieel succes in België opbracht. Het meer commerciële popgeluid was deels te verklaren door de inbreng van de Schot John Miles Junior, de zoon van John Miles. Een andere verklaring voor de opleving van de groep waren de aantrekkingskracht van de sterke melodielijnen en het naadloos aansluiten bij de rest van de Belgische dance van dat ogenblik. De single ging ruim 40.000 keer over de toonbank en bracht de groep ook een Donna-award op. Het was het eerste grote succes van de groep in het binnenland.

Er volgden al snel een reeks andere singles, waaronder “Promise” en “Oceans“, singles met ongeveer dezelfde stijl en in mei 1999 werd een eerste full-CD verkocht: “Apocalypse Cow“, een verzameling van alle uitgebrachte singles plus een paar nieuwe tracks. De meest succesvolle van deze nieuwe nummers werd het melodisch sterke “Walk on Water“, dat in België zou doordringen tot de 1ste plaats in de Ultratop Singles 50 en ook in Nederland een jaar nadien een enorme hit werd. Het nummer was daarmee de allereerste nummer één hit van Milk Inc. Het album zelf deed het ook zeer goed en werd de best verkochte dance-CD van 1999 in België.

Een kleine schok werd gevoeld toen frontvrouw An Vervoort aankondigde om Milk Inc. te verlaten. De zangeres vertrok met haar man Pat Krimson van 2 Fabiola naar Ibiza om er een nieuw plantenlabel op te richten. Regi begon meteen aan een zoektocht naar een nieuwe zangeres, die uiteindelijk werd gevonden in de toen 22-jarige Linda Mertens. Met Linda behaalt Milk Inc meteen zijn eerste nummer één hit in België: “Walk on water”.

In September 2000 volgde een tweede single met Linda Mertens: “Land of the Living”. De maand erop kreeg de groep een eerste TMF-award als beste dance-act. Nog eens een maand later kwam Milk Inc. op de proppen met een tweede CD, met dezelfde naam als de net uitgebrachte single: “Land of the Living“. Regi over deze plaat: “Ik wil het cliché dat dance-groepjes maar enkele jaren kunnen bestaan eindelijk eens de deur uitschoppen. Filip en ik zijn dit keer vanaf nul beginnen schrijven. Het vorige album was eigenlijk een samenraapsel van dancetracks waar we teksten bij hebben geschreven. Nu is het een echte songplaat geworden. We hebben al onze songs eerst op gitaar gecomponeerd – in Jordanië, Amalfi, Johannesburg – en pas daarna tot dance geconverteerd. De onderbouw van onze nummers is dus eigenlijk een klassieke popsong.”

Terwijl Regi midden 2001 nog hoge ogen gooide met Sylver, was Milk Inc. aan het eind van dat jaar opnieuw aan het feest: de groep ging opnieuw aan de haal met een TMF-award in dezelfde categorie (ze eindigden voor Sylver en Lasgo). Meer zelfs: Milk Inc won ook een award in de categorie “Beste Videoclip” voor de clip van “Never Again“. Ook de nieuwe single die even daarna uitkwam, “Wide Awake“, was weer goed raak. Het werd zelfs nummer één in de Spaanse hitlijsten.

En daarmee was het succes van Milk Inc. pas echt begonnen! Een resem singles volgde, allemaal goed voor een plaats in de top 10 van de Belgische Ultratop! In 2004 werd “Whisper“ de tweede nummer één hit van de groep in België.

In 2006 vierde Milk Inc zijn 10-jarig bestaan met een eerste groot concert in het sportpaleis van Antwerpen: Milk Inc Supersized. Het concert was volledig uitverkocht en daarmee kwam Regi’s grootste droom uit. Door het succes werd er ook in 2007 een concert in het Sportpaleis gepland. Deze was al snel uitverkocht, waardoor er nog een tweede en zelfs derde show volgde. Alle drie uitverkocht! Door dit grote succes werd de concertreeks in het Sportpaleis een jaarlijkse gewoonte.

Na vele mooie jaren was 2008 echt hét hoogtepunt van de groep. Linda Mertens kon meer dan ooit haar tranen van geluk niet meer bedwingen en begrijpelijk. De groep stond 6x in een uitverkocht Sportpaleis met “Milk Inc. Forever“, stond 8 weken op één met het nieuwe album “Forever”, behaalde 3 TMF Awards (Best Dance, Best Live, Best Album) en een MIA Award. Die laatste is een nieuwe Award die uitgereikt wordt door de VRT aan Vlaamse groepen. Bovendien kregen Regi en Linda ook nog een platina record voor het album “Forever”.

Hadden we u gezegd dat 2008 hét hoogtepunt was van de groep? Wel, al weer waren we een jaar te vroeg. Want in 2009 stonden Regi en Linda als headliner op het festival Rock Werchter, dat al meerdere keren werd uitgeroepen tot ‘Beste Festival ter Wereld’. Er kwam heel wat kritiek, want de rock fans vonden de groep niet passen op een Rockfestival. Maar Milk Inc verraste vriend en vijand: duizenden fans zakten af naar het podium en gingen in Werchter uit de bol met Milk Inc. Op hetzelfde moment speelde op het andere podium ook Metallica op het festival. Het festival was het begin van een mooie zomer, want de single ‘Blackout‘ wordt de 3de nummer één hit, na ‘Walk on Water ‘ (2000) en ‘Whisper’ (2004). Ook na de zomer blijft het succes doorgaan. De groep doet er nog een paar Sportpaleisjes bij, net als het jaar ervoor staan ze opnieuw 6x in Antwerpen met “Milk Inc. Blackout“. Tijdens de show komt zelfs 2 Unlimited opdagen als special guest. De concerten in het Sportpaleis zijn pas achter de rug wanneer Milk Inc opnieuw in de prijzen valt: TMF Award Best Dance National én TMF Award Best Live Act. Die eerste wonnen ze al voor de 10de keer, Best Live voor de 2de keer.

In september 2010 zijn intussen al 2 nieuwe concerten gepland in het Sportpaleis van Antwerpen. De naam van de nieuwe en 5de concertreeks is nog niet gekend. In de zomer van 2010 zal de groep bovendien ook een nieuw album uitbrengen.

Milk Inc. blijft geschiedenis schrijven en dus is deze pagina nog lang niet aan zijn einde! Word vervolgd…